Brak w diecie sezamu ziarna to sprawa niemal koszmarna!

SEZAM- naturalna dawka zdrowia!

Sezam to jedna z najstarszych odmian roślin oleistych na świecie. Jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik, aminokwasy oraz białko.
Błonnik wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego, tym samym ułatwia usuwanie z jelit resztek pokarmowych

Aminokwasy są niezbędne do produkcji serotoniny. Jej wysoki poziom w organizmie pomaga regulować cykl snu oraz znacząco poprawia nastrój. Natomiast zbyt mała ilość serotoniny w diecie może spowodować niedotlenienie mózgu oraz może być przyczyną stanów depresyjnych!

Białko, którego w sezamie jest aż 20% dobrze nadaje się jako część diety wegetariańskiej oraz wegańskiej, gdyż przy odpowiedniej ilości sezamu, osoby niejedzące mięsa oraz jego
pochodnych, są stanie zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na potrzebne minerały.

Obecne w sezamie witaminy z grupy B odpowiadają za wspomaganie pracy układu odpornościowego, krwionośnego oraz prawidłową gospodarkę układu nerwowego. Ponadto te witaminy przyczyniają się do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, a także wspomagają metabolizm i prawidłową pracę układu oddechowego.
Ponadto, zawarte w sezamie witaminy A i E wspierają zachowanie dobrej kondycji skóry oraz wzroku.
Sezamie, otwórz się! I ty się otwórz na dodanie sezamu do swojej codziennej diety! Ziarna sezam to niezwykle wdzięczne i świetnie komponują się z innymi składnikami w kuchni.
Sezam jest na tyle elastyczną rośliną, że można go spożywać zarówno na surowo, jak i po wysuszeniu lub uprażeniu. Pasuje do makaronu, sałatki, a nawet jako panierka do ryb i mięs
(wystarczy wymieszać ziarna sezamu wraz z bułką tartą w proporcjach 50/50)

Zapamiętaj i praktykuj Nasze Motto: Dodaj łyżeczkę sezamu do codziennego harmonogramu!

Gdy do tej bomby witaminowych dobroci dołożyć kunszt pracy wykonywany w manufakturze u podnóży góry IDA, powstaje istne słodkie arcydzieło o wymownej nazwie: CHAŁWA.

Chałwa- nazywana słodyczem długiego życia.

Chałwa jest uznawana za jeden z najstarszych i najzdrowszych słodyczy świata.
Przygotowuje się ją w różnych odsłonach- niektóre mają konsystencje twarde, inne półpłynne. Do chałwy często dodaje się orzechy, kakao, bakalie, miód czy skórkę pomarańczy.
Oprócz kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, magnezu, fosforu i witamin, w chałwie znajdziemy drogocenny kwas linolowy, który odpowiada za obniżenie poziom cholesterolu.
Ze względu na wysoką ilość przeciwutleniaczy chałwa wykazuje również właściwości antyoksydacyjne oraz poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Cecha, która łączy wszystkie rodzaje chałw jest fakt, że deser ten jest bardzo zdrowy! Ciekawostką jest fakt, że chałwa jest o wiele mniej kaloryczna niż tabliczka czekolady oraz zawiera nawet trzykrotnie większość ilość białka!

Przeczytaj pozostałe wpisy na naszym blogu:

Oryginalna chałwa turecka – co ją wyróżnia?